2014. december 11., csütörtök

28. Emilio Pucci


Emilio Pucci di Barsento márki 1914. november 20-án született Nápolyban. 1932. évi téli olimpiára alig 17 évesen utazott ki, az olasz síválogatott tagjaként , igaz, végül nem versenyzett.
1937-ben a Firenzei Egyetem politológia szakán doktorált, a második világháború idején az olasz légierőben repülős tisztként szolgált. Segített a Mussolini által kivégeztetett egykori külügyminiszter, Galeazzo Ciano özvegyének, Edda Mussolininak Svájcba menekülni, Ciano naplóját kimenteni. Ezért a Gestapo letartóztatta, de a kínzások sem törték meg hallgatását. Részt vett a világháború utáni politikai életben is. Tíz éven át a Liberális Párt parlamenti képviselője volt, majd függetlenként a kereszténydemokrata listán választották meg.

Harper's Bazaar tette híressé, azzal, hogy Toni Frissell, a divatlap fotósa 1947-ben St. Moritzban síelés közben lencsevégre kapta a jóképű arisztokratát és egy barátnőjét, aki mellesleg Pucci saját tervezésű síruháját viselte. A szerkesztők azon nyomban lecsaptak a kreatív márkira, és a divat világából nem volt visszaút. A Bazaar szerkesztője egy síruhakollekció tervezésére kérte fel, melyet az 1948. évi téli számukban közöltek.
Puccit leginkább a tradicionális, Sienna környéki zászlók mintája inspirálta, de utazásai során gyűjtött motívumokat Bali szigetéről, Indiából és Braziliából is. 


Hihetetlen szín- és formakombinációkat tervezett, pedig soha nem tanult divattervezést. Kezdetben fürdőruha-kollekciókat tervezett, majd áttért a női ruhákra. Főként selyemmel dolgozott, szerette, ha az öltözékek kiemelték a női test körvonalát. Kreációit egyszerű vonalak, a színek gazdag alkalmazása jellemezte.


1955, Grace Kelly
Egyike volt az első márkáknak, amelyek saját logóval, arculattal rendelkeztek, továbbá nemcsak ruhákat, hanem lakberendezési tárgyakat is kínált. A Pucci márkára jellemzőek a laza, könnyű anyagok, a pop artos minták, az újfajta színválaszték a női felsőruházatban, a folyamatos fejlesztés a mintáskelme-technológiában.
Divatháza a hatvanas években élte fénykorát. Olyan különleges és finom anyagokkal dolgozott, hogy egy teljes női ruhatár elfért egy apró kézitáskában. Ruhakölteményeit olyan hírességek viselték, mint Sophia Loren, Jackie Kennedy. Marilyn Monroe nagy rajongója volt, akit végrendelete szerint egy zöld selyem Pucci ruhában hamvasztottak el. Valóban univerzális tervező volt, hiszen egyik terve a Földön kívül is helyet kapott. Az Apollo 15 asztronautái az általa tervezett logót viselték a Holdra szálláskor.
1992. november 29-én Firenzében halt meg. Halálát követően a divatházat lánya, Laudomia Pucci vette át, aki igyekezett kiváló tervezőkkel pótolni édesapját, választása először Christian Lacroix-ra, majd Matthew Williamsonra esett.




1966, Florencia




Fall Winter 1966
Marilyn Monroe, 1962




Bantiff Airlines, 1966




Grace Kelly 





                                                                             
Florencia










Marilyn Monroe, green dress



A Tervező







Pucci Napjainkban



Elle Lee wearing a  Fall Winter 2014, Milano Fashion Week


Thassia Naves is wearing, Fall Winter 2014





Chiara is wearing, Fall Winter 2014 in Milano




SS/ 2015 Fashion Show , Milano









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése