2014. november 24., hétfő

18. Coco Chanel

Gabrielle Bonheures „Coco” Chanel (1883. augusztus 19-én született Saumur városában), a híres francia divattervezőnő, a Chanel divatház alapítója.





1910 –ben nyitotta meg első kalapboltját Chanel Mode néven, Párizsban, a rue Cambon 21. szám alatt élete szerelmének, a gazdag Sir Arthur Edward „Boy” Capell a segítségével. Az üzlet sikerén felbuzdulva 1914-ben divatüzletet nyitott Deuville-ben, Normandiában.


 A Chanel márka logója két egymásba fonódó C betű (egyik előre néz, a másik hátra), mely az első Chanel üzlet megnyitásáig nem volt védjegyeztetve. A dupla „C” a Coco művésznévből származik, melyet Gabrielle, táncosnői pályafutása során használt.

Little Black Dress
Chanel nevéhez fűződik „kis fekete ruha” (Little Black Dress – LBD) megalkotása, melyet 1926-ban
mutatott be, ő szilárdított a meg a rövid szoknya divatját is. A húszas, harmincas évekre tehető a hosszú hamis gyöngyfüzér-kosztümékszerek, valamint a strasszból, gyémántból, rubintból készült karperecek és melltűk népszerűsítése. Ezt követően Gabrielle már nem rukkolt elő új ötletekkel, a híres kis fekete ruháját és szőtt kosztümjeit tette középpontba.
A második világháború alatt kénytelen volt bezárni a divatházat, de az ötvenes évek közepén újra megnyitotta és osztatlan sikert aratott. A háború után szűkössé vált nyersanyagellátás idején ő tette elfogadottá az addig kizárólag férfialsókhoz használt jersey alapanyagot és mindezen túl a hurkolt anyagot is ő nemesítette divattá.
1970-ben bekövetkezett halála után Karl Lagerfeld vette át a divatház vezetését.               


Hollywood-i filmek





         















Chanel illat

A Chanel napjainkban

Lion Royal
high jewelry 2012
J12 marine
























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése